למזלנו הרב, לגוף יש נטייה של ריפוי עצמי. לרוב הגוף יעשה זאת מבלי שנרגיש, כלומר מבלי שנחוש סימפטום מסוים. הגוף מחדש את עצמו ושומר כל הזמן על איזון פנימי ונסתר מן העין, בשפה המדעית, הומאוסטזיס. האיזון ישמר בכלי הדם, במערכת העצבים, במוח ובאיברים החיוניים לנו וינטרל רעלים ויפנה אותם החוצה דרך אברי הפינוי שלנו. כאשר הגוף ממשיך לשמור על האיזון נרגיש את בריאותינו בשיאה.
מהן הידבקויות לאחר ניתוח קיסרי?
מה גורם לגוף לאבד את האיזון הפנימי שלו? סטרס, תזונה מתועשת ולא סדירה, רעלים ותרופות, מחסור בשעות שינה, מחסור בתנועה, טראומות, תאונות וחבלות ובכלל אורח חיים המכלה את האנרגיה שלנו.
הידבקויות בחלל הבטן הן בדיוק ביטוי לריפוי עצמי.
ריפוי עצמי למצב של טראומה לגוף.
כן, ניתוח נחשב לזעזוע לגוף כמו שלידה היא מאמץ פיזי עילאי להביא נשמה לעולם או כמו אתגר של ריצת מרתון. ניתוחים אכן מצילים חיים, ניתוחים לפעמים משפרים לנו את איכות החיים, ניתוחים מתקנים משהו שהשתבש בתוך הגוף שלנו. יחד עם זאת לניתוח בחלל הבטן ישנה השפעה ארוכת טווח. השפעה שמעט כירורגים ורופא נשים אינם מזהירים מפניה, הידבקויות.
הידבקויות בחלל הבטן נגרמות לרוב כתוצאה מניתוחי בטן:
ניתוח פלסטי, אפנדיציט, ניתוחים גיניקולוגיים כמו ניתוח קיסרי / הסרת ציסטה / כריתה חצוצרות, קיצור קיבה, הוצאת כיס מרה וכריתות מעיים ורחם. גם אנדומטריוזיס ודלקות באגן, וזיהומים שונים תורמים להידבקויות בחלל הבטן ובמיוחד באברי האגן.
הנתונים מציעים על עלייה מתמדת בשיעורי הניתוחים הקיסריים, כלומר יותר נשים יסבלו הידבקויות בבטן. זוהי השלכה שמעט מאוד נשים מודעות אליו, ניתוח קיסרי מציל חיים ולפעמים מיותר ובשני המקרים יש להבין את ההשלכה העתידית ולזהות הידבקויות לאחר ניתוח קיסרי ואת הקשר בין הסימטומים המגוונים לבין הקשר לניתוח קיסרי.
וכן ניתן לסייע לגוף בריפוי כמה שיותר מהר.
מהן הידבקויות ולמה זה קורה?
כאשר נכנסים לבטן בין בפתיחה בעזרת סכין מנתחים או לפרוסקופיה, הצפק – הפריטונאום, המעטפת של אברי הבטן נפגעת ונגרמת דלקת מקומית. הגוף מיד מתגייס לתיקון וריפוי של הרקמה שנפגעה. אותה רקמה לא מקבלת חימצון ואספקת דם תקינה וקיימת דליפת נוזלים של לימפה (מערכת החיסונית שלנו) ומה שמוביל לתהליך של הגנה עצמית והתגייסות של תאי דם לבנים, טסיות, פקטורי קרישה נוספים ובנייה התאים מחדש. חידוש הרקמה מעלה את הפיברין שהוא חלבון מאחד כשלב ראשון לאחר הטראומה ומהווה גורם קרישה. לאחר שהסגירה נוצרה, התהליך הבא יהיה פירוק והמסה אותו קריש דם.
כל תהליך ריפוי מלווה בדלקת. החומרים המופרשים כתוצאה מיצירת פיברין מביאים איתם קריאה למערכת החיסונית להגיע כדי למנוע זיהום. הימצאות המקרופאגים גורמים לעלייה בפקטורי גדילה ויצירת קולגן . לאחר כמה ימים ישנה צמיחה מחדש של תאי דם, וריפוי. הקולגן מתפרק והוא זקוק לגורמי פירוק או ואם קיימת הפרעה בגורמי פירוק התהליך יוצר הידבקות.
לכולנו יש הידבקויות בחלל הבטן, כי נפלנו בילדות. אלו הן הידבקויות שהגוף ידע לטפל בהן והן לא מפריעות. הידבקויות נצפות באברי הבטן שלנו – המעי הגס, המעי דק, הכבד, שלפוחית השתן, אגן, גוף הרחם, השחלות והחצוצרות ואפילו צוואר הרחם והנרתיק. הידבקויות בין המעי לרחם נפוצות, חצוצרות ושחלות מה שיכול להוביל בקושי בכניסה להריון.
כשילדה נופלת על עצם הזנב יכול להיות מצב שהרחם שלה יזוז ממקומו. מאוד קריטי לעסות את הגב ואת הבטן מיד לאחר הנפילה בשיטת ארוויגו כי לשמור על הפוריות ורחם שלה.
אם את לאחר ניתוח קיסרי, תזהי הידבקויות אם את מרגישה
- כאבי בטן במיוחד לאחר תנועה
- עיכול לקוי
- כאבי ביחסי מין
- כאבי מחזור ובזמן הביוץ ,כאבי גב תחתון
- דימומים
- קושי להיכנס להריון
- אנדומטריוזיס ושחלות פוליסטיציות
אבחנת הידבקויות לאחר ניתוח קיסרי
ניתן לאבחן הידבקויות בחלל הבטן דרך צילום לפרוסקופי, הידבקויות ברחם ניתן לראות דרך צילום רחם, היסטרוסקופיה ואולטרסאונד. ניתן לשער לפי ההיסטוריה הרפואית של האישה ומגוון הסימפטומים.
הטיפול הקונבנציונלי – קודם כל הטיפול מניעתי בזמן הניתוח. שימוש בחומרים ונוזלים אשר מונעים התייבשות לאחר הניתוח הפחתה בשימוש בכלים ושיפור וטכניקות ניתוחיות.
לפני ניתוח קיסרי, מומלץ לרכוש רשת אשר מונעת במידה מסוימת את הידבקויות בחלל הבטן (עלות של 1000 ש"ח והחזר מבוים של חלק מקופות החולים) לוודא שהמנתח משתמש באותו תכשיר נוזלי. עלייך לבקש זאת ולהיות מודעת לאפשרות הזו למזער נזקים של ניתוח קיסרי שנחשב לניתוח גדול. הטיפול בזיהומים כמו דלקת אגן הוא קריטי למניעת הידבקויות.
משככי כאב וניתוח לפרוסקופי הם הפתרון לטיפול בהידבקויות בחלל הבטן. דרך היסטרוסקופיה ניתן לטפל בהידבקויות בתוך חלל הרחם. עצם הכניסה עם כלים לתוך הבטן והרחם מעלה את הסיכוי להידבקויות חוזרות.
ומה לגבי הטיפול הטבעי בהידבקויות לאחר ניתוח קיסרי?
הטיפול הטבעי מתחיל במניעה ושמירה על האיזון.
איך עושים זאת? מלהעניק את כל מה שהגוף צריך ולהימנע ממזיקים.
נשמע פשוט? בעידן המודרני מאוד מאתגר להגיע לאיזון ולשמור על הבריאות.
למה זה מאתגר אותנו?
כי האוויר שלנו לא נקי, כי המזון שמגיע אלינו לצלחת גם. אנחנו נמצאות בשפע של מזון מהונדס ושלל מזיקים כגון סוכר לבן סיגריות, קפאין ואלכוהול. בנוסף על כך רוב שעות היום שלנו אנחנו בישיבה (חוסר תנועה) או בסטרס רגשי.
הגוף שלנו מבין שאנחנו בהישרדות ועובד יותר קשה כדי לשמור על האיזון. נכון ,לא תמיד נרגיש את הקושי הזה כי הגוף שלנו מכונה נפלאה שתוכננה היטב, עד לשלב שהגוף מסמן הרבה זמן ולא הקשבנו לו כי לא רצינו לדעת או לא היינו מספיק פנויות להקשיב לעצמינו.
הטיפול הטבעי בהידבקויות הוא קודם כל לחזק ולשמור על עצמנו, לא קל אבל אפשרי. הכל מתחיל במודעות. המודעות היא הקשבה ופעולה. מה אני רוצה וצריכה כרגע ומה אני עושה כי לשפר את המצב. להגיע לניתוח קיסרי מוכנה עם הבנה של מה ההשלכות אמיתיות, ארוכות הטווח ומה ניתן לעשות.
האם יש דרך אחרת??
האם אני צריכה להשקיע במוצר אשר יכול לסייע לגוף שלי להחלים בצורה הטובה ביותר?
כן, נתחיל במודעות!
דבר חשוב בחיינו הוא תזונה – מה שאנחנו נכניס לגוף שלנו זו ההשקעה באנרגיה שלו. האנרגיה שלנו מתבססת על מזון. למזון שלנו יש ערך מאוד חשוב ובטח בריפוי של רקמות.
המלצה על אכילת מזונות טריים ובעלי אנטי-אוקסידנטים:
- עלים ירוקים, ירקות כתומים, שורשים
- להמעיט בחלבונים מן החי הגורמים לדלקתיות בגוף וחומציות בדם
- לאכול הכל מהכל במידה – קטניות ודגנים
- להמעיט בסוכר לבן – אף הוא גורם לדלקתיות ופוגע במערכת החיסונית שלנו .
- להעדיף קמחים מלאים – שיפון, כוסמין, חיטה מלאה
- להמעיט בקפאין, סיגריות ואלכוהול
- צריכת ויטמין C מאוד חשובה ליצירת הקולגן וריפוי צלקות. כמו כן ויטמין A.
- שינה טובה (קצת קשה לאחר הלידה) מאוד חשוב לאיזון ההורמונלי של הגוף.
פיזיותרפיה של האגן
לצערי, אין מספיק מודעות לחשיבות של פיזיותרפיה של רצפת האגן לאישה. רצפת האגן שלנו מחזיקה את כל האיברים שלנו במקום: רחם, שלפוחית השתן והמעי הגס (הרקטום). רצפת האגן נחלשת עקב הריונות, לידות עם שלב לחיצות ארוכות והרמות משאות כבדים. גם אישה שילדה בקיסרי צריכה להגיע לטיפול גם היא ילדה לא דרך מבוא האגן. לאחר הלידה, הרחם חוזר למקומו וגודלו וכאשר רצפת האגן חלשה, צניחת אגן או דליפות שתן / טחורים עלולים להעיק.
לאחר ניתוח קיסרי, עלולות להיווצר דווקא הידבקויות באזור צוואר הרחם והנרתיק ומאוד חשוב לטפל בן לפני הכניסה להריון הבא. במיוחד אם אישה מתכננת ויבאק (לידה נרתיקית לאחר קיסרי)
לכי אם עברת ניתוח קיסרי, ממליצה מאוד ללכת לטיפול פיזיותרפיה של רצפת האגן.
טיפול בצלקת
ישנה חשיבות ההחלמה של הצלקת הניתוחית. כפי שכתבתי קודם הריפוי קורה בעזרת זרימת דם תקינה וגורמי גדילה וחיבור. בעזרת עיסוי פשוט את יכולה לעזור לצלקת שלך להתאחות מהר ובצורה טובה יותר.
שיטת ארוויגו
עיסוי עדין של הבטן העליונה והתחתונה המאפשר זרימת דם אופטימלית לרחם ולאברי הבטן. העיסוי מגרה את מערכת הלימפה אשר אחראית על ניקוי הרעלים ופסולת החוצה. העיסוי גורם לתנועה של האיברים הפינימיים ומאפשר גמישות הידבקויות.
שיטת ארוייגו עדינה ונעימה ומעודדת את הרחם שלנו לחזור למקומו באגן. לפעמים לאחר ניתוח בבטן ונתייחס כרגע לניתוח קיסרי, הרחם מאותת על חוסר איזון – מחזור משתבש, כאבי ביוץ ווסת, כאבי גב תחתון, כאבי היחסי מין ובעיות עיכול.
את הטיפול מומלץ לעשות כ-3 חודשים לאחר הלידה. האישה ממשיכה את העיסוי העצמי בבית להעצמת הטיפול.
דיקור סיני וצמחי מרפא
בהתאם לאבחנה , ניתן לסייע לגוף לחזק את עצמו ולהגיע לריפוי .הדיקור יכול לסייע בהפחתת הדלקת ,איזון הרמונלי ,שיכוך כאב וחיזוק מערכת החיסונית .
שיטת אביבה
שיטת אביבה תורמת לתנועתיות באגן בעזרת תרגילים ייחודיים .כפי שהבנתן זרימת הדם לחלל הבטן הכרחית לתקינות המערכת .קראי עוד על שיטת אביבה
טיפול רגשי
אולי תשאלי את עצמך איך טיפול ברגש ובנפש קשור להידבקויות …סטרס רגשי מפחיתה את תנגודת הגוף ,מערכת החיסונית נחלשת והגוף נמצא עם רמות אדרנלין וקוטיזול גבוהים המדמים בגוף מצב של הישרדות .במצב של הישרדות מערכת העיכול עוברת לקצב איטי ,מערכת הרביה שלנו נרדמת( הרי איך הגוף יאפשר הריון במצב של fight or flight .סטרס משבש את האיזון הפנימי שלנו ולכן החשיבות גדולה בניהול הסטרס . יש אין סוף טיפולים ,מצאי מה שמתאים לך ומה שאת מתחברת אליו והיי מודעת.
לסיכומו של עניין -לכל ניתוח בטן יש את ההשכלות שכרגע ידוע לך או יותר מובנות. התאוששות תלויה בהכנה ומניעה מלפני .ממליצה לאישה אישה לאחר ניתוח קיסרי להגיע לעיסוי בשיטת ארוויגו גם בכדי להכין את הרחם להריון הבא ולשמור על בריאות נשית מאוזנת
שלך, איזבל
אשמח לקבל פרטים על הטיפול
אחרי הקיסרי
תודה ליהיא
היי ליהיא אשמח לענות לך בפרטי .מוזמנת להתקשר 0523542675
8 חודשים אחרי קיסרי הריון ראשון פתאם מרגישה כאבים באזור של החתך של הניתוח משתנה מפעם לפעם פעם צד שמאל ופעם צד ימין מה מומלץ ומה פשר העיניין
חשוב לציין שלא היו זיהומים והניתוח עבר בשלום
האם השיטה אפקטיבית גם 3 שנים אחרי קיסרי חירום?
חוששת שיש לי הידבקות של המעיים לרחם או לשלפוחית, אני לאחר פרפוציה ברחם עקב גרידה שבמלכה נאלצו לפתוח בטן עקב נקב של הרחם, היום לאחר 16 שנים לפתע בעייה במעי הגס בצד ימין דווקא, טוענים שאוליי דיברטיקוליאיס. אך האנטיביוטיקה שנתנו כביכול לדלקת סעיפים כלל לא פתרה שום בעייה הכאבים ממשיכים בצדנימין באזור בטן תחתונה מקרין למפשעה וכל הזמן תחושת דלקת בשתן. ללא דלקת אך ליקוציטים תמיד נמצאים בשתן למי עליי לפנות מלבד לרופא משפחה? שעם כל הכבוד לא מבין בתופעה?
אני אחרי 2 ניתוח בטן גדולים בעקבות סרטן השחלות לא בטוחה שנעשו הצעדים המניעתיים הקיימים היום במהלך הניתוחים הללו. בימים אלה מחלימה מניתוח נוסף לפתיחת הדבקויות במעי הדק. לאחר מאבק עיקש בסרטן עם סיכויי החלמה נמוכים מאוד ניצחתי אותו ובגדול וכעת מה שמאיים עליי הן ההדבקויות. אשמח לקבל כל מידע ועזרה בנושא כדי להרחיק מעליי כל אופציה של ניתוח בטן נוסף.
חשוב לציין כי את הצעדים המשמעותיים של מעבר מהמרכז לצפון, תזונה בריאה אך עדיין לא מספיק מדוייקת לאור המצב החדש, ספורט וזמן רוגע אני כבר עושה אך מרגישה שהכל עדיין ליד ולא מספיק מדוייק.
תודה,
אפרת
היי אפרת
קודם כל החלמה טובה ומהירה.ממליצה לפנות למטפלת ארויגו קרובה אלייך בצפון שתוכל לסייע להידבקויות.הרבה בריאות
האם גם אחרי שלושה קיסרי יש מה לעשות?
בקיסרי השלישי גיליתי הידבקויות
האם יש משהו לעשות כדי לגרום להן להיפתח
לפני ההריון הבא?