על שפת התינוקות

תתארו לעצמכם שאתם מגיעים לארץ זרה ורחוקה, ארץ מופלאה נופים מדהימים, אוכל מעניין ואנשים ידידותיים אבל ללא שפה המאפשרת תקשורת בסיסית.
למה תינוקות בוכים? שפת התינוקות | נשימה
כשהגעתי לסין לראשונה, מקום שהשתוקקתי לראות, ולמענו עזבתי הכול ההתרגשות לא נתנה לי לישון. אך לצערי ההתרגשות הפכה מהר מאוד לתסכול רב, לאור העובדה שהקצר התקשורתי ביני לבין האנשים בסין רק הלך והחמיר. הדבר שהכי רציתי לעשות זה לצעוק מייאוש ולברוח משם. כמובן שלא עשיתי זאת אלא בחרתי להישאר ולתת לחלום שלי הזדמנות שנייה.
לנו יש את חופש הבחירה במעשינו וניתנת לנו הדרך להתמודד עם מצבים בעייתיים.
אבל מה התינוק יכול לעשות?
מהמקום המוגן ביותר, הרחם, הוא יוצא למסע מופלא, מקום מעניין וחדש, אך לתינוק אין את הכלים הדרושים לתקשורת עמנו, כמו שפה. יש לו צורת התקשרות אחת והיא דרך תנועות גוף הבעות פנים ובכי. כפי שידוע לא נמצאה הדרך ללמוד את שפת התינוקות לא ניתן ללמוד את שפת התינוקות בשום בית ספר, אך עם קצת הקשבה והתבוננות כולנו יכולים ללמוד ולתרגם את המסרים ששולח לנו התינוק, זאת במטרה לשפר את התקשורת בינינו.

למה תינוקות בוכים?

כולנו יודעים שזו דרך הביטוי של התינוק. אפילו קל לנו להבין מדוע: התינוק רעב, קר לו, עייף, רטוב. אלו הם צרכים פיזיים, ובדרך כלל נוכל לענות מייד לדרישות הללו.
אבל מה קורה כשמולאו צרכים אלו והתינוק עדיין בוכה?
לרובנו תהיה הרגשה של חוסר אונים יחד עם תסכול וכעס שייתכן ויגרור אחריו הרגשה של חרדת ביצוע כהורים ומסקנה כי אנחנו לא מספיק טובים. רובנו נוכל להודות כי הרגשנו כך לפחות פעם אחת כהורים בתחילת דרכנו. בתחילת המאה הקודמת רווחה הדעה, ועד היום, כי תינוק בוכה עושה זאת כאמצעי מניפולטיבי כדי להשיג את צרכיו והופך להיות מפונק ותלותי. לגשת לתינוק בוכה "מקלקל" אותווהופך אותו למפונק אך הדבר רק גורם להזנחתו הרגשית.בחברה שלנו, בכי נחשב לדבר שלילי, בכי יכול להעיד על חולשה או רגישות יתר, אנחנו לא בוכים בפרהסיה אבל כולנו יודעים כי בכי משחרר רגשות עמוקים כמו עצב ומתח ונותן לנו הרגשה של שחרור ורגיעה. 

כולנו מכירים את החשיבות של ההרגעה העצמית בבגרות. שיטות ההרגעה משתנות מאדם לאדם כמו אמבטיה חמה, מדיטציה, סרט או פעילות ספורטיבית. תינוקות נולדים עם כלים להרגעה עצמית: בכי ורפלקס המציצה.

בסדנאות שאני מעבירה להורים ותינוקם, אנו דנים על שפת התינוקות ועל הסיבות לבכי.

מספר רב של פעמים נתקלתי בתינוקות שבכו לאחר העיסוי, הורים חששו כי תנועות העיסוי לא היו נכונות אך ההסבר לבכי הוא דרך לשחרור רגשות כמו פחדים, תסכול ,גם תינוק הוא בעל רגשות ויש לו דרכים כה מעטות לבטא אותם. תינוקות רוצים לבכות על כתף בוטחת ואוהבת עם האדם הכי קרוב אליו, אמא או אבא.

בשנים האחרונות נעשו תצפיות בתרבויות פחות מפותחות משלנו, מצאו כי אמהות קשורות יותר לילדיהם , רגישות יותר לתנועות הגוף ולאיתותים שהתינוקות משדרים ובכך בוכים פחות. "עיקרון הרצף" הגיע למערב בצעדי ענק, מלווה במנשאים משוכללים, חשיבות ההנקה חזרה לתודעתנו ועיסוי תינוקות נהיה מובן מאליו. אולי כדאי ללמוד מאותם האמהות מהמזרח ומאפריקה את הדרך להורות רגועה וקשובה יותר.

איך נוכל להבין את התינוקות שלנו ולזהות את סוג הבכי ובכך לעזור לשיפור התקשורת בינינו?

קודם כל, יש לתת לתינוקות את הכבוד המגיע להם. אולי נראה לכם שהם אינם מבינים אתכם, אך הם יכולים להרגיש אווירה מתוחה ולחוצה, או טון  דיבור שלילי או תנועות גוף שלכם ולהגיב בהתאם. אווירה רגועה ואוהבת בבית, נותנת את הביטחון הנחוץ להתפתחות התינוק.
אז תחילה יש ללמוד איך להרגיע את עצמנו.

טרייסי הוג, מחברת "סודותיה של הלוחשת לתינוקות", לאחר תצפיות ארוכות שנים על תינוקות, למדה כיצד לזהות מצבים או צרכים של תינוקות על פי שפת הגוף.

למדתי דרך הספר, באמת איך לתת מענה לירדן, בני, לכל צרכיו על פי מה שהוא משדר לי, ואני ממליצה בחום לכל הורה טרי להתבונן היטב ולהקשיב לתינוק שזקוק לו כל כך.

הצעד ראשון – התבוננות מהצד

לתינוקות שפת גוף משלהם, לכל תינוק יש שפת גוף ייחודית לו אך ישנו מן המשותף לכל התינוקות עד גיל חצי שנה.

איך נוכל לזהות מצבים לפי שפת הגוף של התינוק?
ניתן לראות את התנועות גוף כסימנים מקדימים לבכי.
הזמן הזה נקרא "חלון הזדמנויות" אם נפספס אותו, הבכי יישמע.

עייפות – תנועות ראש מצד לצד, ראש נשמט מטה,עניים אדומות ונעצמות, פיהוקים, ידיים ורגליים מתנופפות בחוסר קואורדינציה, מבט בוהה ומצמוץ של העניים.

רעב – עם פה פעור מסובב את הראש לאחור, מעקל לשון לצדדים, מקמר את הגב בחיפוש אחרי בקבוק או שד.

גזים או כאב אחר – מעקל את הלשון כלפי מעלה,רעד קל בזרועות,גוף מתקשח ובטן נוקשה, רגליים מקופלות לעבר החזה, פנים מעוכות והתנשפויות.

שעמום או חוסר עניין – מסיט מבט הצידה מחפץ כלשהו, משחק עם האצבעות.

קור – מניע את הישבן מצד לצד (יכול להיות שהוא צריך החלפה) רעד שפתיים, גפיים כחלחלות, שיער גוף מזדקר.

צריך הרגעה – מוצץ את אצבעותיו או את ידיו, את הלשון.

אם נזהה את מה שהגוף של תינוק משדר לנו, נוכל לפעול בהתאם בכך שניתן את הפיתרון הטוב ומהיר ביותר לצרכיו של התינוק ולמנוע את הבכי מהרקע הפיזי.

צעד שני – הקשבה

יש ללמוד להקשיב בתינוק, אין צורך לגשת לכל קול קטן שהוא משמיע. לתת לתינוק את הבמה לבטא את עצמו ולהשמיע את קולו בבית. חשוב לחיזוק ביטחון העצמי ופיתוח עצמאיות.

שנית, תינוק יודע להרגיע את  עצמו, יש לתת לו להשתמש בכלים העומדים לראשותו להרגעה לפני שניגשים אליו. אין זה אומר שיש לתת לתינוק לבכות בלי סוף, חס וחלילה, אבל לתת לתינוק לנסות להרגיע את עצמו לבד ואם הוא לא מצליח, יש לעזור לו בכך.

סוגי בכי תינוקות

ניתן, עם קצת מיומנות והקשבה מוחלטת, לזהות את סוג בכי  ולתת את התשובה למצוקה של התינוק.

  • עייפות – מתחיל כקיטור רגזני בתדירות לא סדירה ואם לא מפסיק הבכי מתדרדר לבכי של עייפות. שלוש יללות קצרות ובעקבותיה קול בכי גבוה ואז בכי ארוך ורם. אם נניח לו התינוק יירגע ויירדם. יכול להתפרש בטעות לבכי של רעב, יש לשים לב מתי זה קורה.
  • גירויים רבים מידי – בכי ארוך וחזק. מגיע אחרי שנמאס לתינוק ממצב מסוים.
  • שעמום – קיטור עצבני שבא אחרי זמן משחק ואח"כ בא הבכי.
  • כאבים או גזים – צווחה גבוהה פורצת ללא  אזהרה, עצירת נשימה ביחד התקשחות של הגוף.
  • רעב – קול דמוי שיעול, בכי קצבי וקצר. יכול להיות שיביא את ידיו לפה.
  • קור – בכי מקטר עם רעד בשפתיים.
  • סביבה חמה – יללות עם התנשפויות , נמוכות ההופכות לבכי ,פנים אדומות וגוף חם הם סימן נוסף.
  • אכילת יתר – גיהוקים עם קיטור לאחר הארוחה.
  • זקוק לחום, אהבה, או חיבוק – קולות גרגור ויללות קטנות וקצרות הבכי נעלם ברגע שמרימים אותו.

בכי הוא נורמלי ובריא אך כדאי להתקשר לרופא אם הבכי נמשך זמן רב מהרגיל, ומלווה בחום, הקאות, שלשולים, חיוורון או פריחה.

בכי רגשי

יש לאפשר לתינוק לפרוק את רגשותיו, דרך הבכי. לתת  לו את הזמן הדרוש לבכי ולא לפחד להיות שם בשבליו, תפקיד ההורה הוא לחבק ולתת לתינוק להביע את עצמו.

למגע חשיבות רבה בתמיכה של תינוקות לילדים, הוא תורם להתפתחות המוטורית, הרגשית ומחזק מערכת חיסונית. המגע הוא צורך קיומי אצל תינוקות. המחקרים שנעשו על חיות הראו כי חוסר ליקוק של האם גרמה לתמותה יותר גדולה של הגורים.

אני מזמינה אותך ללמוד על מגע – איך לגעת בתינוקך בסדנת עיסוי תינוקות באשדוד.

חוסר ביטוי של רגשות, בדומה אצל מבוגרים, יכול לגרום לחסימה אנרגתית או רגשית ולגרום לחוסר איזון בעתיד שעלול לגרום למחלות.

לסיום, בכי הוא שפה – שפת התינוקות.
התבוננות והקשבה הם הסוד לתקשורת טובה יותר.

לתינוקות רגשות משלהם, והצורך לפרוק אותם הוא טבעי.
עם הבנת שפת התינוקות נוכל להבין את צורכי המלאכים הקטנים, ולתמוך בהם עם הרבה סבלנות, אמפטיה, מגע ואהבה אינסופית.

כאשר נכנסים לעומק בנושא החיסונים ויש יותר מידע, ניתן להרגיש מבולבלים ולפעמים חסני אונים, תזכרו שההחלטה והאחראיות היא אך רק שלכם כהורים.